Kako dati otkaz

Kako dati otkaz

Kako dati otkaz na poslu

Da li ste na poslu koji vam se ne dopada, a ne možete ga napustiti jer vam pruža finansijsku sigurnost? Želeli bi ste a ne znate kako dati otkaz, jer na trenutnom poslu ne postoji ni jedna stavka koja je u skladu sa vašim željama? Činjenica je da nezadovoljstvo zaposlenih dolazi često što više nemaju vremena za sebe, bliske osobe ili dodatne hobije. Jedno od uobičajenih pitanja u području rada je kako dati otkaz. Iako razlozi za promenu posla mnogobrojni, među najčešćim se nalazi nezadovoljstvo zaposlenih. Postoje slučajevi kada se zaposleni ne slaže sa procesom rada i svojim radnim zadacima, a nije izuzetak i neugodno mešanje šefa koji svakog dana doprinosi dodatnim frustracijama. S’ druge strane mnogi ljudi razmišljaju o promeni posla jer se ne osećaju ispunjeno onim što rade. Ako vam trenutni posao stvara veliki osećaj nezadovoljstva, a poslovno okruženje uništava samopouzdanje, vreme je da razmislite o promeni. Bez obzira na razlog ili vašu trenutnu situaciju davanje otkaza nije tako jednostavno kako se to čini. Da bi realizovali svoje ideje ili posvetili se onome o čemu već dugo sanjate ili planirate, morate znati kako da date otkaz i objasniti razloge zbog kojih napuštate trenutni posao.

Kako dati otkaz i zadržati profesionalni stav

Kao što smo već rekli, savet kako dati otkaz podrazumeva pripremu plana. Morate imati ideju i znati šta ćete raditi nakon davanja otkaza i time izbeći nepotrebne probleme. Ukoliko ne znate šta učiniti osmislite strategiju u vezi posla kojom se planirate baviti. Ako ste se odlučili baviti nekim standardnim poslom ili raditi putem interneta samostalno, pre nego date otkaz na postojećem poslu morate videti sve prednosti i nedostatke novog posla. Za mnoge loša strana je to što prestanak posla može doprineti finansijskog nesigurnosti, posebno ako se tek planira razvijanje nekog manjeg biznisa. Da ne bi bili pod pritiskom zbog svih obaveza i kako ne bi izgubili finansijsku stabilnost, osmislite ispravnu strategiju kako dati otkaz. Kako bi se posvetili onome što želite raditi, važno je izbor novog posla bude takav da vam se zaista dopada. U suprotnom, to može značiti ekonomske gubitke i dodatni stres. Ako ste se odlučili dati otkaz, pre nego napustite trenutni posao, preporuka je da imate dodatno ušteđeni novac. Za većinu ovo je opcija koja osigurava da do početka novog posla postoji dovoljno sredstava dok se prolazi transformativna faza.

Kako dati otkaz i koje su vaše zakonske obaveze

Iako se strategija kako dati otkaz smatra jednostavnom, to iziskuje spremnost za promenu, ali i brojne detalje što može biti stresan zadatak. Ukoliko ste na poslu koji vam se ne dopada, a želite dati otkaz, bez pravnih problema, svoj plan morate realizovati korak po korak. Po zakonu ste dužni obavestiti poslodavca unapred o prekidu radnog odnosa. Dakle, proverite svoja radna prava i obaveze, saznajte pojedinosti vezane za stavku davanja otkaza. Nakon osmišljene ideje o dodatnoj uštedi i informisanja o zakonskim obavezama, pored vam je važan proces komunikacije. Imajte na umu da osim sa šefom, takođe morate reći svom partneru i porodici da želite dati otkaz. Nemojte odustati ukoliko ne dobijete njihovu podršku, jer odluka o promeni može biti veoma pozitivna. Nakon što ste osmislili kako dati otkaz, zadnja stavka, ali ne i najmanje važna je da svoju odluku kažete šefu. Da bi ste bili uspešni tokom ovog perioda transformacije u svom životu, ne zaboravite da savladate sve strahove i hrabro koračate prema svojim budućim poslovnim uspesima.

Tagovi:

Možda će vas zanimati