Kako izvaditi krpelja

Kako izvaditi krpelja

Kako izvaditi krpelja iz kože

Sa dolaskom lepog vremena, ljudi provode više vremena u prirodi, gde prisutnost insekata poput krpelja može predstavljati veliku opasnost za zdravlje. Iako je uobičajeno mišljenje da se krpelji danas više nalaze u područjima sa šumom, postoji dosta vrsta koje se nalaze u gradovima. Krpelji spadaju u red paukova koji se hrane krvlju ljudi, kućnih ljubimaca i ptica. Najčešće se nalaze na zelenim površinama, livadama, šumama, područjem koje je prekriveno grmljem. Njihova aktivnost je od proleća do jeseni. Ujed krpelja može uzrokovati razne bolesti, kao što je virusni krpeljni meningoencefalitis i lajmska bolest. Činjenica je mnogi ne znaju kako izvaditi krpelja što povećava rizik od prenošenja bolesti. Vađenje krpelja ne mora uvek zahtevati lekarsku intervenciju, jer ga mnogi sami mogu izvući. Kada se krpelj pričvrsti na ljudsku kožu potrebno je što pre ga ukloniti i na taj način se zaštiti od infekcije. Na tržištu postoji dosta sredstava kako izvaditi krpelja, ali ono koje je dostupno u svakom domu je pinceta. Što je pre krpljen uklonjen iz kože, mnogo je manja verovatnoća da se prenese bolest.

Kako izvaditi krpelja korak po korak

Kako izvaditi krpelja uz pomoć pincete i alkohola? Ovaj način uklanjanja podrazumeva korišćenje pincete koja ima ravne ivice. Približite pincetu što bliže koži i uz čvrst pokret izvucite krpelja napolje. Nakon vađenja krpelja, ubodeno mesto morate dezinfikovati alkoholom, a ruke detaljno oprati antibakterijskim sapunom. Tokom ovog postupka vodite računa o pokretima kako ne bi zgnječili krpelja ili ga delimično odvojili, da ne bi došlo do potencijalne infekcije. Tokom narednih 30 dana posmatrajte mesto uboda krpelja. U slučaju da se jave promene na koži ili povišena temperatura odmah se obratite lekaru. Dešava se da čak i ako ste pravilno izveli postupak kako izvaditi krpelja, deo ostaje ispod kože. U takvoj situaciji potreban je manji zahvat lekara koji će ukloniti zaostali deo, kako se ne bi povećao rizik od infekcije. Važno je znati da se krpelj ne sme paliti, mazati lakom za nokte ili masnim sredstvima. Svaka od ovih metoda uzrokuje da ubijete krpelja, a time postoji veća mogućnost oslobađanja virusa.

Kako izvaditi krpelja sigurno

Da bi znali kako izvaditi krpelja sigurno, treba imati na umu sledeće: što je brže njegovo uklanjanje to je bolje. Osim adekvatnog pribora za uklanjanje, postoje određene greške koje treba izbegavati. Krpelj se ne sme istiskivati iz kože prstima ili noktima, jer na taj način on ispušta ceo unutrašnji sadržaj u vaš krvotok. Uprkos činjenici da se ujed krpelja ne može sprečiti, puno je saveta koji mogu pomoći da im se oteža pristup koži. Ako imate aktivnosti u području parka, zelenih površina ili šuma, nosite odeću koja je uža i svetlijih boja. Koristite odgovarajuća sredstva protiv ujeda insekata. Izbegavajte odlazak na mesta gde je trava visoka. Nakon dolaska kući iz šetnje parkom, livadom, šumom odmah se istuširajte. Proverite da li na odeći koju ste nosili ima krpelja. Ako je odeća vlažna preporuka je oprati je. Ako se prvi put susrećete sa ovom situacijom i niste sigurni kako izvaditi krpelja, najbolje je potražiti lekarsku pomoć i tako izbeći potencijalne komplikacije.

Tagovi:

Možda će vas zanimati

Zara Tarot: Unikatne Karte sa Dubokim Simbolima

Zara Tarot: Unikatne Karte sa Dubokim Simbolima

Zara Tarot: Unikatne Karte sa Dubokim Simbolima predstavljaju ne samo sredstvo za proricanje budućnosti, već i alat za duboko lično istraživanje i razumijevanje univerzalnih životnih tema i arhetipova