Kako radi kompas

Kako radi kompas

Znate li kako radi kompas

Živimo u vremenu pametnih telefona, gde uz pomoć digitalnog kompasa možemo odrediti smer tokom planiranja, izleta ili odlaska u drugu zemlju. Uprkos postojanju današnjih navigacijskih metoda, klasičan kompas sa strelicom i dalje je veoma popularan. Bez obzira što se sve manje koriste turističke karte i kompas, mnogi žele saznati o ovom navigacijskom uređaju. Šta je kompas? Kako radi kompas i kako se koristi? Kompas je jedan od najstarijih instrumenata za orijentaciju i smatra se najvažnijim izumom starih Kineza. Kompas predstavlja uređaj koji olakšava navigaciju. Jednostavnije rečeno, kompas nam pomaže da odredimo smer prema kome bi se trebali kretati. Da bi razumeli kako radi kompas, treba znati da je najvažniji element magnetska igla. Ona ima svojstva magneta, koja se slobodno okreće i označava smer sveta. Svaki ljubitelj aktivnosti na otvorenom zna da je kompas neophodan deo opreme. Najtačnija merenja se mogu dobiti u istovremenom korišćenju sa kartom. Kompas je vrlo jednostavan za korišćenje, jeftin je i radi bez obzira na vremenske uslove. Ali ako se kompas nađe u blizini metalnih predmeta i elektronskih uređaja može prestati raditi ispravno.

Kako radi kompas i pokazuje pravi smer

Iako nam danas GPS i razne aplikacije na pametnom telefonu olakšavaju kretanje na terenu, glavni nedostatak ove vrste pomoći je što zavise od izvora napajanja. Zato kompas i papirna geografska karta mogu biti od velike pomoći. Kako radi kompas i pokazuje nam pravi put? Da bi imali orijentaciju na otvorenom treba nam karta i kompas. Najvažniji element kompasa je rotirajuća magnetska igla. Zahvaljujući tom elementu možemo lako definisati smerove sveta. Magnetska igla je postavljena u kućište kompasa, a na obodu su četiri slova koja predstavljaju simbole svih strana sveta. N označava sever, S je oznaka za jug, E je istok i W je oznaka za zapad. Takođe se mogu videti oznake za međupravce. Kako radi kompas i pokazuje pravi smer? Igla kompasa je izrađena od materijala sa magnetskim svojstvima koja se slobodno kreće u svim pravcima, usmeravajući se ka magnetnom polju Zemlje. Linije ovog polja su raspoređene po dužini smer sever i jug. Na ovo polje reaguje igla kompasa i kao rezultat toga je da se magnetna igla kompasa okreće prema severnom geografskom polu.

Kako radi kompas na mobilnom telefonu

Ako ste se odlučili saznati kako radi kompas na mobilnom telefonu najpre morate znati da se u blizini ne smeju nalaziti predmeti koji utiču na očitavanje rezultata. U mnogim mobilnim telefonima već je instaliran digitalni kompas. No, da bi radio ispravno digitalni kompas u mobilnom telefonu zahteva kalibraciju, nakon čega treba sačekati nekoliko sekundi da se stabilizuje. Najpre odredite smer kojim želite da idete, usmerite digitalni kompas u smeru kojim želite da idete, vodeći računa o manjim odstupanjima. Iako digitalni kompas ima mali stepen tačnosti za naučna merenja, morže se koristi kao navigacija u šumi, planini, ali i svim drugim aktivnostima na otvorenom koje to zahtevaju. Savremeni kompasi mogu pomoći da se ne izgubite na putu i usmeravati kako treba, voditi natrag do polazne tačke. Ako se ipak odlučite za korišćenje tradicionalnog kompasa, u specijalizovanim radnjama se mogu pronaći i kompasi koji su izrađeni od jakih materijala, koji su otporni na udarce i vremenske uslove. Da bi znali kako radi kompas morate redovno vežbati sa papirnom kartom i naučiti veštinu korišćenja ovog najpouzdanijeg uređaja svakog turiste i planinara.

Tagovi:

Možda će vas zanimati

Kako poboljšati svoje veštine u online pokeru

Kako poboljšati svoje veštine u online pokeru

Analiza igre i statistike su ključni alati za svakog ozbiljnog online poker igrača koji želi da unapredi svoje veštine. Kada posmatrate svoje partije, važno je obratiti pažnju na svaki aspekt i

Kako prepoznati i izbeći prevare u online kazinu

Kako prepoznati i izbeći prevare u online kazinu

Prevare u online kazinima postale su sve učestalije kako sve više ljudi koristi internet za ovu vrstu zabave. Da biste zaštitili sebe i svoj novac, važno je prepoznati znakove upozorenja. Jedan od prv