Kako spasiti brak

Kako spasiti brak

Kako spasiti brak i ojačati ljubav u zajedništvu

Kako spasiti brak je među najčešće postavljenim pitanjima današnjeg vremena. To nije bez razloga, jer se prema statistikama svaki treći brak nalazi u krizi. U modernom svetu imati stabilan brak postalo je veoma komplikovano, uzimajući u obzir sva iskušenja i prepreke sa kojima se saputnici suočavaju. Da se brak ne bi raspao, neophodno je da supružnici imaju dovoljno želje da ga održe, a to podrazumeva veliko strpljenje i svakodnevni rad na uzajamnoj komunikaciji. U najčešće razloge koji iniciraju razvod spada nerazumevanje i nespremnost bračnih saputnika da prevaziđu složene situacije. Iako se može videti puno saveta kako spasiti brak, prvenstveno potrebno je odgovoriti na mnoga pitanja vezana za osećaje, motivisanost i zajedništvo. Konfliktne situacije najčešće su povezane sa činjenicom da jedan od supružnika više ne mari za porodicu, nakon čega prestaje dobra funkcionalnost kao jedne celine. Da bi se održao brak najpre treba razumeti sebe, svoja očekivanja, pa tek zatim analizirati probleme koji se pojavljuju i uništavaju zajednički život.

Kako spasiti brak kada se desi neverstvo

Danas mnogobrojni internet portali, novine i časopisi se bave temom kako spasiti brak nakon neverstva. Budući da svako ima svoj stav u vezi varanja, neko to doživljava kao izdaju, drugi kao slabost, ipak to neće umanjiti osećaj izdaje. Razlozi za neverstvo su mnogobrojni, neprestane zamerke, sumnjičavost, ljubomora, negativan pogled na budućnost. Sve to dovodi do nefunkcionalnosti, komunikacija se svodi samo na probleme i nezadovoljstvo, zbog čega jedan od supružnika traži potrebno razumevanje što vodi do neverstva. Metode i saveti za održavanje stabilne bračne zajednice ukazuju na to da odgovornost zavisi od oba supružnika, a ne samo od jednog. Smatra se da među najvećim preprekama u braku je nespremnost da se razumeju i shvate partnerove želje, kao i prezasićenje zajedničkog života. Koje su preporuke kako spasiti brak? Kada se neverstvo desi kao trenutak slabosti, a partner pokaže iskreno kajanje, tada je mnogo bolja opcija oprostiti. Prema mišljenju mnogih psihologa najvažnije je usmeriti se na emocije i nesuglasice zbog kojih je došlo do prevare. Ono što može pomoći je jasno izražavanje želja u međusobnom razgovoru što će ublažiti dalje sukobe, naslaganja i novo neverstvo.

Kako spasiti brak i održati harmoničan odnos

Kako spasiti brak i sačuvati harmoničan odnos sa voljenom osobom? Među najvažnijim faktorima koji utiču na život jedne porodice i skladne odnose su moralna uverenja, stupanj edukacije i kulture, obrazovanje, finansijski status i usađene tradicionalne vrednosti. Svaki od ovih faktora uticaće na održavanje jedinstva u braku, postojanje konstruktivnih rešenja kod problema ili svođenje na još veće konflikte. Dobra komunikacija osigurava da se postignu najvažniji prioriteti, a to su deca, ali takođe da se kroz međusobno razumevanja intelektualno i duhovno stvara jača korelacija. No, kako to kod mnogih nije slučaj, neizbežno pitanje koje se postavlja je kako spasiti brak da ne dođe do razvoda? S’ obzirom da sve zavisi od želja supružnika, potrebno je da obe strane rade na održavanju skladnih odnosa. Ako je to samo na inicijativu jedne strane, neminovno je da će do rastave doći pre ili kasnije. Kada postoji zajednička želja da se brak spasi tada je potrebno pronaći načine koji će doprineti ponovnom vraćanju bliskih osećaja. Određene stavove nije moguće iskoreniti, ali spremnost na promenu olakšaće da partner primeti vašu želju što može znatno pomoći u nalaženju najboljih rešenja.

Tagovi:

Možda će vas zanimati