Kako vezati kravatu

Kako vezati kravatu

Kako vezati kravatu i biti u skladu sa osnovnim pravilima elegancije

Pre nego damo odgovor na pitanje kako vezati kravatu, osvrnućemo se na to kada se prvi put pojavio ovaj elegantni odevni dodatak. Naime, smatra se da je kravata nastala tokom XVII veka u Hrvatskoj. Prvenstveno to su bile crvene marame koje su devojke svojim zaručnicima vojnicima vezivale oko vrata kao simbol ljubavi i vernosti. Nakon toga upotreba kravate se jako brzo proširila u Evropu, prvenstveno kao deo uniforme kraljevske garde. Kasnije je ovaj službeni dodatak postao jedan od nezaobilaznih modnih detalja muškog elegantnog odela. Smatra se da danas postoji blizu 100 hiljada različitih načina kako vezati kravatu. S’ obzirom na ovu činjenicu potrebno je malo eksperimentisati ispred ogledala kako bi došli do opcije koja je odgovarajuća. Dužina kravate je u proseku do 145 cm, dok je širina između 9- 10 cm. Svaki čvor ima svoju jedinstvenost i ostavlja poseban utisak. Treba uzeti u obzir da prejako vezivanje kravate može uticati na smanjenje dotoka krvi u mozak i zato ne treba zatezati previše kako ne bi došlo do pritiska.

Kako vezati kravatu korak po korak

Kravata je nezaobilazni dodatak muškog odela i savršen pokazatelj elegancije. Iako su ranije uglavnom kravate bile osnovnih boja, danas se mogu videti u najrazličitijim bojama, sa ukrasnim motivima i drugačijih materijala. Izbor kravate zavisiće od individualnog stila i ukusa. Iako svaki ljubitelj elegantnih varijanti zna kako vezati kravatu, postoji i veliki broj onih koji u to nisu upućeni. Tokom drugačijih razdoblja kravata je bila različitih dužina, uglavnom u skladu sa modnim trendovima. Danas vrh kravate obično je iznad pojasa ili na pola. Pored izgleda kravate, u obzir se uzimaju i karakteristike materijala. Kravata od svile čini da ona savršeno pristaje uz svako odelo i uglavnom je skuplja u odnosu na one od drugih materijala. U odnosu na ovaj izbor, lanene kravate su idealne za letnje razdoblje, ali glavna mana je što se lako gužvaju. Osim materijala od kojih su izrađene, postoje pravila o širini kravate koja mora biti istovetna reveru. Bez obzira na cenu i kvalitet, važno je znati kako vezati kravatu i odabrati onu koja je adekvatna određenoj prilici.

Kako vezati kravatu najjednostavnije

Najvažnija stvar koja se odnosi na vezivanje kravate i njeno nošenje je da izgleda prirodno i pruži potrebnu eleganciju. Ako želite nositi kravatu i nalazite se u dilemi kako izabrati, treba znati da postoji oko 30 vrsta klasičnih čvorova. Među njima razlikujemo Atlantski čvor, Christensenov čvor, Plattsburgh čvor, Windsorov čvor, Dijagonalni čvor, kao i mnoge druge. Ukoliko ne znate kako vezati kravati to možete učiniti na bezbroj načina. Za početnike najbolji je Orijentalni čvor, jer se smatra najjednostavnijim. Kravatu stavite oko vrata preko košulje, širi kraj treba proći desno ispod tanjeg kraja i provući ga kroz vratnu petlju. Zatim povucite širi deo prema dole kroz nastali čvor i zategnite. Za one koji imaju nedoumice kako vezati kravatu za venčanje Windsor čvor je najčešći izbor. No, ako želite nešto što je više romantično tada će True love čvor biti idealan izbor. Jedan od najzahtevnijih načina kako vezati kravatu je Eldredge čvor koji je nastao 2007. godine, a ime je dobio po imenu mladića koji ga je izumeo.

Tagovi:

Možda će vas zanimati

Zara Tarot: Unikatne Karte sa Dubokim Simbolima

Zara Tarot: Unikatne Karte sa Dubokim Simbolima

Zara Tarot: Unikatne Karte sa Dubokim Simbolima predstavljaju ne samo sredstvo za proricanje budućnosti, već i alat za duboko lično istraživanje i razumijevanje univerzalnih životnih tema i arhetipova