Kako zatrudnjeti

Kako zatrudnjeti

Kako zatrudnjeti prvi put

U današnje vreme puno je bračnih parova koji planiraju decu, ali to ne mogu ostvariti. Tema kako zatrudnjeti prvi put zanima veliki broj budućih majki koje se na to moraju psihički i fizički pripremiti. Uspešno začeće zavisi od zdravlja oba bračna partnera i redovne lekarske preglede. Iako se mnoge žene nadaju da se zatrudneti brzo prvi put, vrlo često se to ne događa. Najbolja dob za začeće je između 23 i 30 godine, a sposobnost za rađanje dece svake naredne godine opada za oko 3%. Kod žena koje su u tridesetim godinama začeće je dešava u 70%, dok se kod žena u četrdeset ta šansa smanjuje na 40%. Da bi došlo do trudnoće žene moraju imati redovan menstrualni ciklus ovulaciju, kao i prohodnost jajovoda. Šta se može u učiniti da se povećaju šanse za začeće? Kako zatrudnjeti prvi put? Veliki broj korisnih saveta stručnjaka i tehnika može vam pomoći da se ostvarite kao roditelj.

Kako zatrudnjeti prirodnim putem

Majčinstvo nije samo fiziološki proces, već i veoma važan korak u životu. Ako prođe više od jedne godine od nezaštićenih odnosa, a trudnoća još ne nastupi, tada svaka žena traži odgovor kako zatrudnjeti. Šta u takvoj situaciji može povećati šanse za začećem? Dobro zdravlje važna je osnova za planiranje začeća. Poremećaji sa menstrualnim ciklusom koji nastaju kao posledica hormonske neravnoteže, stresa mogu uzrokovati probleme sa začećem. Zato je prvi korak odlazak kod ginekologa koji će nakon pregleda utvrditi uzroke i prepisati odgovarajući terapiju. Jedan od važnih saveta stručnjaka kako zatrudnjeti prirodnim putem je kontrolisanje telesne težine. Prekomerna težina ima veliki uticaj na funkcionisanje nivoa hormona. Kod budućih majki to se manifestuje preobilnim, dugim ili neredovnim mesečni ciklusima. Redovno uzimanje folne kiseline pospešuje šansu za začećem. Zato se preporučuje da u ishrani budu uključeni vitaminski kompleksi sa folnom kiselinom barem 3 meseca pre planirane trudnoće. Ako planirate trudnoću morate prestati pušiti kako bi povećali plodnost. Takođe, u tom razdoblju treba izbegavati pregrejavanje tela, kao što je odlazak u saunu.

Kako zatrudnjeti nakon 35 godine

Kako zatrudneti nakon 35 godine je jedna od veoma popularnih tema na interneta. Mnogi pokušaji parova puno puta ostaju neuspešni. U ovom dobu kod žena vrlo često se javljaju komplikacije sa začećem, zbog određenih bolesti i smanjenog oporavka. Zato je preporuka stručnjaka da se tokom planiranja trudnoće, buduća majka maksimalno smanji unos ugljenih hidrata. Zbog većeg rizika, postoji i niz drugih preporuka kako zatrudnjeti. Trudnoća posle 35 godine mora da se odvija pod pažljivim nadzorom lekara, zbog potencijalnih komplikacija. Žena u tom razdoblju mnogo teže podnosi trudnoću zbog velikih hormonskih, ali i fizičkih promena. No, to ne znači da parovi treba da odustanu od roditeljstva, već da postoji plan pripreme u konsultaciji sa lekarom. Planiranje i priprema za trudnoću podrazumeva određene dijagnostičke mere koje osiguravaju normalan tok trudnoće. Redovan odlazak kod lekara specijaliste pomoći će da se dobiju adekvatne preporuke koje se odnose trudnoću. Iako se često može čuti da je tada obično neplodnost glavni uzrok, savremene metode lečenja nude veliku pomoć budućim roditeljima. Ako tražite odgovor na pitanje kako zatrudnjeti, 3 do 4 meseca pre planiranja začeća žena mora prestati sa uzimanje oralnih kontraceptivnih pilula.

Tagovi:

Možda će vas zanimati