Koje boje ima duga

Koje boje ima duga

Koje boje ima duga na nebu

Veličanstvena duga koja se pojavljuje na nebu posle kiše retko koga ostavlja ravnodušnim. Koje boje ima duga? Postoje li one koje ne možemo videti? Priroda oko nas je tajanstvena i prepuna različitih meteoroloških fenomena. Verovatno ste barem jednom bili u prilici da uživate u prekrasnim bojama duge koje privlače pažnju mnogih. Od davnina duga se smatrala simbolom sreće. Na ovaj tajanstveni fenomen stotinama godina pre naučnog objašnjenja gledalo se kao na Božji dar i most između neba i zemlje. Duga u različitim tradicijama važila je za solarni luk, sinonim radosti, dobiti, molitve, ali imala je i verski značaj. Iako je ranije duga bila poznata kao tajanstvena pojava, dokazano je da je ova prirodna formacija povezana direktno sa kišnim kapima i sunčevom svetlošću. Duga na nebu se pojavljuje kada su prisutna dva najvažnija elementa, a to su kiša i sunčevi zraci. Koje boje ima duga na nebu? Naime, duga je meteorološki fenomen koji nastaje prelamanjem sunčeve svetlosti koje se reflektuje u kapljici vode. S’ obzirom da se to dešava pod različitim uglom za sve boje, naše oko vidi 7 boja duge.

Koje boje ima duga i kako su raspoređene

Pitanje boja i njihovo učinak je nešto sa čim se susrećemo još od svog najranijeg doba. O tome se možemo uveriti na primeru duge i njenih boja. Ovaj višebojni luk rađa se iz svetlosti i smatra se jednim od najlepših prirodnih fenomena. Da bi znali dogovor na pitanja koliko duga ima boja, potrebno je razumeti da svaka kapljica kiše ima ulogu male prizme, a svaki zrak sunca koji se prelama u njima, razlaže se u spektar boja. Duga, kao višebojni luk nastaje kao rezultat prelamanja sunčevih zraka u kapima kiše. Prema definiciji duga na nebu je odraz prelamanja svetlosti u atmosferi i predstavljen je kao skup spektra boja. Koje boje ima duga i zašto se druge boje ne vide u spektru? Obično se javlja primarna duga, ali može biti propraćena sekundarnom dugom. Da bi smo posmatrali boje duge, Sunce mora biti pod određenim uglom, da bi se zraci koji se reflektuju svetlost mogli videti. Znate li koji je redosled boja u dugi? Koje boje ima duga? Sedam osnovnih boja duginog luka su: crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava, indigo i ljubičasta.

Koje boje ima duga i kako se one formiraju

Pojava duge na nebu obično nas mami da zastanemo i na trenutak zadivimo njenim prekrasnim bojama i lepoti kojom zrači. Pojedine boje jednostavno se prepliću iz jedne u drugu, a svaka na svoj način ostavlja poseban utisak. Duga se pojavljuje kao višebojni lik, ali i kao polukrug. Položaj duge zavisi od položaja Sunca i možemo je videti ujutru ili nakon kiše. Koje boje ima duga i na koji način su raspoređene? U odnosu na boje koje poznajemo naučna istraživanja nam ukazuju da ih duga ima mnogo više nego što to znamo. Naime, kada pogledamo dugu možemo videti mešavinu različitih boja. S’ obzirom da naše oči mogu registrovati valnu dužinu do 700 nm, to znači da razlikujemo one koje su unutar te frekvencije. Koje boje ima duga i kako se one formiraju? Da bi se duga formirala potrebno ne nešto manje sat vremena, a za to vreme ujedno i nestaje. Spektar dugin boja se sastoji od 7 osnovnih boja, pri čemu je crvena izvan, a ljubičasta unutra. Razlog zašto ne možemo svi videti dugu na isti način je zato što se kišne kapi pomeraju i nestaju.

Tagovi:

Možda će vas zanimati

Zara Tarot: Unikatne Karte sa Dubokim Simbolima

Zara Tarot: Unikatne Karte sa Dubokim Simbolima

Zara Tarot: Unikatne Karte sa Dubokim Simbolima predstavljaju ne samo sredstvo za proricanje budućnosti, već i alat za duboko lično istraživanje i razumijevanje univerzalnih životnih tema i arhetipova