Što je utp kabel

Što je utp kabel

Znate li što je utp kabel

Da li znate što je utp kabel? Kako bi bili u toku sa tehnološkim razvojnim mogućnostima neophodno je poznavati karakteristike svakog kabla ponaosob i njihovu namenu. Jedan od vrlo poznatih je utp kabl, to jest, Unshielded twisted pair najčešće korišćen tip kabla za umrežavanje. UTP kabl se sastoji od para izolovanih bakarnih žica i zaštitnog omotača. One su upletene jedna oko druge što za cilj ima uklanjanje elektromagnetnih smetnji. Najčešće korišćenje utp kabla je u svrhu povezivanja računara sa komunikacijom opremom. Da bi bolje razumeli što je utp kabel i kada je nastao moramo krenuti od nekih osnova. Alexander Graham Bell je bio naučnik, pronalazač i izumitelj utp kabla. On je jednostavnim uvijanjem napravio dva kabla zajedno. Inače, osnovni dizajn se tokom 1881. godine neznatno promenio i od tada je ostao aktuelan kao par pojedinčnih žica umotanih zajedno u jedan. Upotreba utp kabla se proširila i danas se koristi prilikom umrežavanja, kod audio i video nadzora za povezivanje kamera, itd.

Što je utp kabel i koje su njegove prednosti

Sigurno želite znati što je utp kabel i kakve prednosti ima? Najpre ćemo krenuti od toga da se razlozi upletanja kabla nalaze prvenstveno u činjenici povećanja pouzdanosti strukture, manja je mogućnost da se žice raspadnu i dovedu do oštećenja. Još jedan razlog za to je bolji kvalitet prenosa, jer se zbog naizmeničnog uvijanja povećava prenos podatka. Inače, ova vrsta povezivanja ima nekoliko prednosti, a to su: je pristupačnost, jednostavna ugradnja, niski troškovi nabavke, veliki kapacitet prenosa podatka, brzo povezivanje, kao i mogućnost nadogradnje, kompatibilnost sa opremom. Ne treba zaboraviti da utp kabl spada u najkompatibilniji i najviše korišćen mrežni kabl koji je lako dostupan na tržištu. Cena kabla je pristupačna svima, a jeftiniji je od stp kabla. Kao ekonomičan način da se uspostavi komunikacija između dva uređaja, utp kabl daje odlične performanse za veze srednje ili manje udaljenosti. Naime, znajući što je utp kabel treba spomenuti da on dolazi u različitim dužinama i kategorijama. Inače, standard utp kablova podešen je u pet različitih kategorija.

Što je utp kabel i koju kategoriju odabrati

Danas je brz pristup internetu neophodan za normalno funkcionisanje. Zbog toga je važno da umrežavanje bude kako treba i omogući ugodno iskustvo. Vraćajući se na to što je utp kabel, u mrežnom povezivanju on je dizajniran za prenos informacija između dva uređaja. Treba znato da ne nudi svaki kabl iste mogućnosti. Određene specifikacije će odrediti kakav je pristup mreži, koliku brzinu interneta možemo postići i šta je to na šta treba obrati pažnju. Za brzi prenos podataka na mreži utp kablovi za razliku ob bežičnog povezivanja imaju izuzetno visoku pouzdanost. Ova vrsta kabla lako se instalira i kompatibilna je sa različitom mrežnom opremom. Kada koristimo mrežni kabl najveća moguća brzina je uvek nešto o čemu najviše brinemo. U tom smislu važna je kategorija utp kabla. Ovo treba uzeti u obzir kako bi odabirom kabla iz određene kategorije postigli punu brzinu. Što je utp kabel i kako ga izabrati na osnovu raspona performansi? Najviše korišćen utp kabl pripada kategoriji 5 e, jer ima određena poboljšanja u odnosu na prethodnu verziju kategorije 5.

Tagovi:

Možda će vas zanimati

Kako poboljšati svoje veštine u online pokeru

Kako poboljšati svoje veštine u online pokeru

Analiza igre i statistike su ključni alati za svakog ozbiljnog online poker igrača koji želi da unapredi svoje veštine. Kada posmatrate svoje partije, važno je obratiti pažnju na svaki aspekt i

Kako prepoznati i izbeći prevare u online kazinu

Kako prepoznati i izbeći prevare u online kazinu

Prevare u online kazinima postale su sve učestalije kako sve više ljudi koristi internet za ovu vrstu zabave. Da biste zaštitili sebe i svoj novac, važno je prepoznati znakove upozorenja. Jedan od prv