5 jednostavnih načina za izbegavanje duga na kreditnoj kartici

5 jednostavnih načina za izbegavanje duga na kreditnoj kartici

Kreditna kartica – kako izbeći dug

Želite li saznati kako mudrije koristiti svoju kreditnu karticu? Kreditna kartica je među najkorišćenijim na tržištu. Nema sumnje da su prednosti kreditne kartice ogromne. Osim što je veoma praktična, kreditna kartica olakšava plaćanje. Međutim, ako se ne koristi pametno, može postati preveliki teret i dovesti do dugovanja. Ali 5 jednostavnih načina za izbegavanje duga na kreditnoj kartici biće pravi korak ka zdravim finansijskim navikama. Kako bi se izbegao dug na kreditnoj kartici pre planiranja kupovine, važno je definisati iznos koji planirate potrošiti. Preuzimanje kontrole nad troškovima je veoma važno, pa se preporučuje da barem jednom nedeljno pogledate stanje na svojoj kreditnoj kartici. Finansijski stručnjaci ukazuju da treba proceniti svoje stvarne potrebe. Naime, impulsivna kupovina je najčešća zamka u nagomilavanju duga na kartici. Proverite postoji li kamata kod kupovine na rate. Obavezno postavite proračune za različite katerogije kupovine i ono što nije hitno možete odložiti za naredni mesec. Izbegavajte koristiti kreditnu karticu za svakodnevnu kupovinu sitnica, jer oni na kraju meseca mogu biti popriličan izdatak. Ako imate poteškoće u kontroli trošenja, idealno je postaviti limit na mesečnom nivou koliko možete potrošiti.

Kreditna kartica ne sme biti trošak

Kreditna kartica kao sredstvo plaćanja može vam pomoći da kontrolišete troškove i smanjite nepotrebne izdatke. Ali mnoge osobe imaju poteškoće u kontroli troškova zbog čega ne mogu lako podmiriti nastala dugovanja. Kako bi se kreditna kartica mudro koristila neki stručnjaci savetuju svakodnevno beleženje svih troškova. Ovo je naročito važno prilikom mesečne potrošnje. Na ovaj način ćete svoje finansije držati pod kontrolom i lakše uklopiti u listu potrošnje onoga što je neophodno. Ovo pojednostavljuje donošenje odluka, jer na početku meseca ćete platiti svoje osnovne račune i dug po kartici, a preostali iznos rasporediti ili uštedeti. Osim toga, ovaj način raspoređivanja sredstava znatno olakšava kontrolu. Raspitajte se koja banka izdaje kreditne kartice sa posebnim pogodnostima i uz jednostavan birokratski postupak. Budući da svaka banka ima svoja pravila, način na koji postupate sa novcem i kako otplaćujete svoja dugovanja po kreditnoj kartici može u velikoj meri pomoći u pristupu drugim kreditnim proizvodima, kao što je pozajmica ili brzi kredit.

Kako se kreditna kartica može pametno koristiti

Iako je za mnoge kreditna kartica povoljan i praktičan kreditni model, ipak treba paziti na opšte uslove i ograničenja, kako bi uvek radila za vašu korist, a ne suprotno. Znati kako pametno koristiti svoju kreditnu karticu jedan je od glavnih načina da se izbegne zaduživanje. Naime, nesmotreno trošenje može dovesti do nedostatka kontrole. Rezultat toga je dug sa visokim kamatama koji može trajati čak i godinama. Ono o čemu treba voditi posebnu pažnju je datum dospeća za plaćanje robe i usluga svakog meseca. Postavite podsetnike o dospeću svih obaveza, kako bi izbegli visoke kamete na zaboravljena plaćanja. Pratite svoje troškove i zapisujte ih, kako bi bili sigurni da je sve pod kontrolom. Korisnici koji imaju uvid u kategoriju troškova koji najviše opterećuju njihov proračun lakše se mogu organizovati i izbegavati neke loše finansijske navike. Iskoristite sve pogodnosti i popuste koje se nude, kao i programe nagrađivanja. Iz ovog razloga uvek je važno da kreditna kartica koju imate ispunjava neke specifične potrebe ili zahteve.

Tagovi:

Možda će vas zanimati

Kako brzo dobiti pozajmicu u hitnoj situaciji?

Kako brzo dobiti pozajmicu u hitnoj situaciji?

Kada se nađete u situaciji gde vam je hitno potreban novac, važno je znati koje su vam opcije dostupne i koliko brzo možete dobiti sredstva. “Kako brzo dobiti pozajmicu u hitnoj situaciji?” je pitanje

Kako bezbedno isplatiti pozajmicu online?

Kako bezbedno isplatiti pozajmicu online?

### Kako bezbedno isplatiti pozajmicu online koristeći verifikovane platforme

U savremenom digitalnom svetu, gde su online transakcije postale standard, važno je znati kako bezbedno isplatiti pozajmi