Kako pravilno disati

Kako pravilno disati

Osnove kako pravilno disati

Disanje kao prirodni fiziološki proces, sačinjava ključnu sponu za normalno funkcionisanje, pri čemu je kiseonik najvažniji element od koga zavisi naš život. Znati kako pravilno disati može dosta doprineti unapređenju zdravlja. Zahvaljujući pravilnom disanju, aktivno sudelujemo u govoru, stvaranju zvuka, sportu. Ako znate kako pravilno disati čitav vaš organizam će od toga imati koristi. Ispravan način disanja je dubok udisaj i izdisaj bez zadržavanja vazduha, jer se tako celom telu daje ujednačen ritam u celom procesu. Srce će da pumpa dovoljno krvi i ispuniti zahteve tela, sve ćelije će obavljati svoje funkcije, a umor može biti manji. Ako ste pod stresom disanje je brže, srce radi ubrzano i zahteva više kiseonika, a da bi ste vratili puls morate naučiti kako kontrolisati brzinu disanja, koja mora biti duboka i mirna. Ukoliko sedite ili spavate, a vaš grudni koše je nagnut napred onda blokirate disajne puteve zbog čega nastaje problem sa ulaskom vazduha. Zbog toga je pravilno držanje tela od velike važnosti posebno kod dubokog udisaja.

Kako pravilno disati kod sportskih aktivnosti

Pitanje koje se često postavlja je kako pravilno disati kod sportskih aktivnosti, na nos ili usta? Današnja savremena medicina ukazuje na prednosti dubokog disanja, jer telo dobija više kiseonika i poboljšava se cirkulacija krvi. Plitko disanje se negativno odražava na funkciju pluća i u isto vreme ima negativan uticaj na metaboličke procese. Kod fizičkih aktivnosti, kao što je trčanje može se primetiti iscrpljenost i nedostatak vazduha koji je često povezan sa nepravilnim disanjem. Zato u sportu postoje pravila kako disati pravilno Disanje pruža dovoljno energije različitim pokretima i zato se aspektom promene kretanja menja i oblik disanja. Ako kao mnogi dišete na usta to se može odraziti na aktivnosti koje preduzimate i smanjenje produktivnosti, naročito ako je reč o trčanju. Stručnjaci smatraju da pravilo disanje pomaže da se trči brže, uz manje napora i veću izdržljivost. Onda kada radite sporije i lakše vežbe najprikladnije je disanje na nos. Ali, ako su u pitanju brže i zahtevnije vežbe gde se udiše veća količina vazduha tada treba disati na usta. Razumevanje procesa kako pravilno disati osigurava da izbacimo nepotrebnu neravnotežu.

Preporuke za vežbe kako pravilno disati

Postoji nekoliko osnova vezanih za pravilno izvođenje vežbi disanja. Ako ste odlučili praktikovati vežbe disanja nemojte to činiti nakon kupanja ili odmah posle jela. Vežbajte na otvorenom ili u prostoru koji je dobro provetren. Koncentrišite se na ritam disanja što je više moguće. U slučaju da tokom vežbi disanja osetite veću nelagodu obratite se lekaru. Da bi uspešno normalizovali sve procese u svom telu, pored vežbi disanja morate dovoljno spavati, pravilno se hraniti, trenirati i izbegavati stres. Brzina disanja je povezana sa emocijama. Kada osoba oseća nervozu, bes, strah to je prirodna reakcija na stres. Duboko ritmičko disanje doprinosi da se mišići opuste, a puls se stabilizuje. Učenje o tome kako pravilno disati osigurava stimulisanje kardiovaskularnog sistema, veću smirenost, osećaj veće opuštenosti i bolji način suočavanja sa stresom. U isto vreme, to će doprineti boljem spavanju i efikasnijem radu telesnih funkcija. Na taj način možete mnogo toga učiniti za emocionalnu stabilnost i unutrašnje smirenje. O tome kako pravilno disati može se naučiti uz pomoć joge. Iz bezbroj primera možemo videti da pravilno disanje se povezuje sa aspektima koncentracije i jačanjen mišića, ali i izbegavanjem napetosti koja se održava na vrat, grudni koš i ramena.

Tagovi:

Možda će vas zanimati

Kako dizati tegove

Kako dizati tegove

Redovna fizička aktivnost je savršen način da poboljšate svoje zdravlje, imate više energije i bolje raspoloženje. Svaka osoba koja redovno trenira i odlazi u teretanu zna osnovna pravila kako dizati

Kako ojačati noge

Kako ojačati noge

Zanima vas kako ojačati noge kod kuće? Za one koji su navikli na veću aktivnost, rutina vežbanja je odlična praksa kako bi se održalo dobro zdravlje i vitalnost. Prednosti vežbanja su ogromne, posebno